"Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek"

LEGO 21338 - Alpesi ház

Hát ez most egy kicsit másról fog szólni, ahogy a fenti Heltai Jenő idézetből illetve az alcímből sejteni lehet. Szóval most nem lesz szó földtúrásról, vagy a mocsok mátrai ősvulkánok negyedkori lávaömléseiből visszamaradt andezit fejtéséről, tervezői kalamajkákról, vagy növényekről.

Kiskorom közkedvelt játéka volt a LEGO, és sajnos akkoriban nehezen hozzáférhető is. Azonban ez a kedvencelés mindmáig megmaradt, mostanában is szívesen nézegetem az új készleteket, és ámulva fedezem fel, milyen kreatív és remek dobozok jönnek létre. Manapság már szinte mindenhol megtalálhatóak a különböző méretű LEGO dobozok, sokak szerint túl is vannak árazva. Szerintem jó lépés volt a cég részéről, hogy beengedte az utca emberét a tervezőasztalhoz. Ez a sorozat az Ideas nevet kapta és itt olyan készletek találhatóak, amelyek nem a cég tervezőasztalainál születtek, hanem a lelkes amatőrök által összerakott kreatúrák kelnek életre. Az otthon megálmodott készletekre a rajongók szavaznak és a szavazatok alapján pár készlet - kisebb módosítások után - hivatalos LEGO termékké válik. Magyarországi fanok által életre keltett készlet többek között például a csocsóasztal vagy a Mickey egeres hajó. Akadnak persze jobb és kevésbé jobb ötletek, ez ízlés dolga.

20230927_070249_copy_1632x1224.jpg

Összeépítve

Vannak, akik szerint felesleges túlzottan tárgyakhoz ragaszkodni, nekem azonban fontosak. És mivel el szoktam időzni az új Ideas készletek között, most találtam egyet, ami eléggé megtetszett és roppant mód illik a mi kis telkünkhöz, illetve megtervezett házunkhoz. Ez a készlet az alpesi ház nevet kapta. Jó, persze nem pontosan úgy néz ki, mint amilyen a mi házunk lesz ha elkészül, de a feelinget remekül adja; felnőtt fejjel nem rakosgatom már a minifigurákat ide-oda, nem játszom velük számháborút, papás-mamást. A téma egy baráti társaság,akik túrázni mennek fel a hegyekbe egy kis házikóba. Mint egy horrorfilm klisé 😀.  Maga a felépített építmény tulajdonképpen díszként, egyfajta szoborként fog funkcionálni. És a LEGO sikeresen megmozgatta a felnőttek fantáziáját illetve pénztárcáját, hiszen nagyon sok olyan készlet kapható már, amely ezt a célt szolgálja; hogy összeépítsd, aztán helyet kapjon valahol a lakás egyik könyvespolcán vagy egy asztalon és öröm legyen ránézni, öröm legyen megfogni.

A hegyi házat különben egy Milánóban élő olasz csávó alkotta meg. Pár évvel ezelőtt kezdett ilyen vidéki házakat alkotni LEGO-ból - persze már gyerekkora óta rabja a LEGO-nak - és ezt az alpesi házat tartja a legjobbnak közülük. A mozgalmas és zsúfolt nagyvárosi nyüzsgés miatt egy idő után már vágyott egy olyan életre, ami természetközelibb és nyugodtabb, mint jelenlegi, határidőkkel telezsúfolt életvitele. Számára ez az általa létrehozott ház testesíti meg a vágyott életformát.  És nemcsak azért mert az erdőben van, hanem maga a ház praktikussága is vonzza: a nyeregtető alkotta házfalak, a kis terasz és a többfunkciós belső tér. Mivel az életben nem tudta megvalósítani egyelőre ezt a kis házat, ezért álmát megépítette LEGO-ból. 

Szóval a ház az ismert és jellegzetes "A"alakot ölti magára, meredek nyeregtetővel, magas oromzattal, Amúgy ezeknek az "A" alakú erdei kis kunyhóknak nyomaira, hasonló épületekre már évszázadokkal ezelőtt rábukkanhatunk, ráadásul ugyanúgy megtalálhatóak voltak Európában, mint Kínában vagy a Csendes-óceán szigetein. A ház két szintes, felül az alvóhelyiség, alul pedig egy nappali és a konyha kapott helyett. A szerelt kémény ( mert már ilyen kifejezéseket is megtanultam 😀 ) fekete csöve is eléggé jellegzetes az ilyen kis házakon, bár nálunk ez nem kívül, hanem belül fog helyet kapni. A színvilág az őszt idézi, az uralkodó szín a barna, és ezt a készlethez kapott fák sárgás, zöldes illetve barnás, pirosas lombja még jobban kihangsúlyozza. Remekül néznek ki ezek a fák és még egy forrás is helyett kapott a magas fák tövében. A ház tetőhéjazata leemelhető, így könnyen hozzá lehet férni a belső részekhez. Persze vannak hiányosságok, például nincs fürdő (pár napig simán ki lehet bírni ugyanabban az alsónadrágban 😀), de az ilyen apróságokon azért könnyen túllendülhetünk, nem sokat von le a készlet értékéből. Teljes részletességhez jóval nagyobb méretű ház kellett volna, jóval magasabb árral, azt pedig valószínűleg nem lehetne nyereségesen forgalmazni. 

20230927_070309_copy_1224x1632.jpg

Őszi lombok kék madárral

20230927_070452_copy_1224x1632.jpg

A szerelt kémény.

20230927_070257_copy_1632x1224.jpg

Ha esetleg kedved támadna egy tükörtojáshoz a teraszon egy hintaszékben...

20230927_070420_copy_1224x1632.jpg

Konyhai csendélet

Persze nem maradhattak el az állatok sem, több lepke, madarak, egy béka, egy vidra ( vagy valamilyen menyétféle ragadozó ), egy mókus és egy pók - ami akkora mint a vidra, azt hiszem mindenki besz@rna tőle a valóságban 🤣 - is része a készletnek. Ezek közül a vidra kivételével, mind találkoztam már a telken, a múltkori kőpakoláskor botlottam bele például egy zöld varangyba, mely lustán terpeszkedett az egyik sötét zugban. A ház vízparti körülményeket sejtet, hiszen tartozik hozzá egy kenu is. Nos ez talán az egyetlen amiben jelentősen eltér a telektől, mert itt a közel-távolban nincs se folyó, se tó.

20230927_070510_copy_1632x1224.jpg

A Banyapók 🤣

20230927_070840_copy_1632x1224.jpg

Forrás a ház sarkánál. Nem biztos hogy a valóságban örülnék neki 😀

20230927_070442_copy_1224x1632.jpg

Minden a részletekben rejlik. Felül a kis rács a tűzhely fölé rakott szagelszívó kivezető nyílása. Ezek miatt imádhatóak a LEGO készletek.

Már jó régóta a LEGO elhalmozza a készleteit sok kis apró komponenssel, bizb@sszal, ami bevallom nekem nagyon bejön. Ebben a házban is nagyon sok ilyen kis apróság megtalálható: teáskanna, bögre, újság, térkép, fényképezőgép,írógép, asztali lámpa, szobor, fene se tudja mik, stb. Ezek a kis részletek teszik szerintem igazán varázslatossá ezeket a modernebb készleteket.

20230927_070431_copy_1632x1224.jpg

Igazi mütyűrpornó. Van itt minden mi szem-szájnak ingere!

20230927_070658_copy_1632x1224.jpg

Itt is bizb@sz dömping. A fényképezőgép egészen zseniális.