Gyarló laikus vajh mit építhet saját maga?

Már az egész folyamat elején azt tartottuk szem előtt, hogy ha lehet és megvalósítható, akkor nem az anyagokon, nyílászárókon, stb. szeretnék pénzt megtakarítani, hanem azon, hogy amit lehet magunk végzünk el. Ez lehet naív elképzelés, lehet azt sugallja, hogy mi mindenkinél okosabbnak és ügyesebbnek gondoljuk magunkat. De nem erről van szó. Több olyan dolog van ami miatt emellett tettük/tennénk le a voksunkat

  • először is a pénz, amivel munkadíjat tudjuk megspórolni;
  • emellett ott van az a tényező is, hogy amit magunk csinálunk, hiba esetén csak magunkra lehetünk dühösek; viszont az utolsó cementszemig tudni fogjuk mi és hogyan került bele a házba;
  • harmadszor ott van az a rengeteg, kókler kivitelezőről, szakemberről szóló bejegyzés a fórumokon, csoportokban, a neten mindenhol, amelyek igencsak elveszik az ember kedvét attól, hogy kiadja a munkát a kezéből, és én nem az az ember vagyok, aki rossz munka esetén képes elküldeni a fenébe a munkásokat.
  • negyedszer azt is fontos megemlíteni, hogy a legtöbb munkát egy kis odafigyeléssel, utánajárással saját magunk is meg tudjuk oldani ( és ez nem beképzeltség!) és mivel nem egy ötemeletes, 30 lakásos társasházról van szó, hanem csak egy kicsi nyaralóról, így nem nagyképűség azt állítani, hogy képesek vagyunk rá. Persze lesznek munkafázisok, amelyeket nem vállalunk be, de a legtöbbel elbírunk magunk is.
  • ötödször pedig ott van az a nem elhanyagolható tényező, hogy szeretjük csinálni és egyáltalán nem nyűg a dolog.

A legnagyobb hátránya viszont, hogy sokkal több időbe kerül, de mivel annyira nem sürget minket senki, ezért ez nem érdekes.

Szóval ez a mi hozzáállásunk a dologhoz, azonban van ennek egy jogi oldala is, amelyet - ha mindent legálisan szeretnénk véghezvinni - nem hagyhatunk figyelmen kívül. Nem vagyok jogban (sem 😀 ) hozzáértő, keresgéltem a neten különböző bejegyzéseket, írásokat, jogszabályokat erről, hogyan és miként lehetne azt kivitelezni, hogy magunk csinálhassunk fizikai munkát a saját nyaralónkon.

A jogszabályok eléggé megkötik az ember kezét, és tegyük hozzá teljesen érthető módon, hiszen egy nem szakmabeli miért végezhessen olyan építőipari tevékenységet, amely hozzá nem értés esetén komoly baleseteket is okozhat? És mégis ott van ilyenkor a kérdés -és szerintem ez is teljesen jogos -, hogy vajon miért nem áshatom ki magam az alapozás árkát, miért nem csinálhatom meg a vasalást az alapba, miért nem keverhetem magam a betont, miért nem rakhatom magam a falat? Saját véleményem szerint szakmák között is vannak könnyebbek és nehezebbek olyan szempontból, hogy egy laikus is bele tud tanulni iskolába járás nélkül vagy sem. Például nem kezdenék el műteni, ha nem vagyok orvos, de egy alapárkot kiásnék, akkor is ha nem vagyok kőműves, repülőgépet nem vezetnék neten található leírások alapján, de vasalást meg tudok csinálni még akkor is ha nem vagyok kőműves és így tovább.

build.jpg

A jogszabályi háttér a saját esetünkre vonatkoztatva (2023-03-23-án)

Kell-e építési engedély? Mivel a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1 mellékletében - ahol fel vannak sorolva az építési engedély nélkül végezhető munkák - felsoroltak közé nem tartozik és mivel a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 1 § (1) pontjában felsorolt feltételek sem igazak rá (egyszerű bejelentés) - mivel nem lakóépületről van szó, és nem is lehet lakóépület mivel üdülőházas övezetben van a telek - , ezért kell hozzá építési engedély.

Kivitelezési dokumentáció kell-e ? A 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 22 § (1)(a) pontja alapján ha kell építési engedély, akkor kivitelezési dokumentáció alapján végezhető az építés, tehát ez is kell.

Kell-e e-napló? A 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 24 § 1 pontja alapján, -  hogyha kell kivitelezési dokumentáció, akkor kell építési naplót vezetni - kell.

Kell-e felelős műszaki vezető (FMV)?  A 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 13 § 1 pontja alapján, amely szerint az építési munkálatokat az FMV irányítja, a 8 pont alól nem mentesülünk sajnos, mivel kell kivitelezési terv, mivel építési engedélyköteles az épület - kell.

Szóval eddig világos a helyzet. Itt viszont választhatunk, vagy keresünk egy generálkivitelezőt, vagy a különböző részfeladatokra keresünk vállalkozókat. Jelenleg még nem tudjuk melyik lesz a befutó

Kell-e műszaki ellenőr? A 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 16 § 1 pontja alapján, akkor kell műszaki ellenőrt fogadnunk, ha nem generálkivitelezővel csináltatjuk a munkát, tehát ha keresünk külön kőműves, villanyszerelő, ács, stb vállalkozókat. 

És akkor mikor végezhetem én a munkát? A 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 12 § 6 pontja alapján:

"(6) *  Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a Ptk. szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti

a) szakirányú szakképesítés nélkül,

aa) ha az építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez nem kell kivitelezési dokumentáció, vagy

ab) kivitelezési dokumentációhoz kötött építőipari kivitelezési tevékenység esetében a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével,

b) szakirányú szakképesítéssel azt a szakmunkát vagy munkafázist, amelyre a szakképesítése kiterjed,

a szakmai szabályok betartása mellett."

Kiemeltem ami ránk vonatkozik: nincs szakirányú képzettségem, ( programozó vagyok b@ssza meg 😁 ),és kell kivitelezési dokumentáció. Mivel könnyen bele lehet kavarodni a dolgokba, ezért az illetékes kormányhivatal Építésügyi Osztályára is bementem és ott mondták: ez generálkivitelező esetében a gyakorlatban azt jelenti, hogy kell keresnem valakit  - vállalkozó kivitelezőt - akivel szerződést kötök és a szerződésbe beleírjuk, hogy én mit csinálok meg és ő mit csinál meg. Ha nem generálkivitelezős utat választjuk, akkor külön-külön kell szerződnöm a szakági vállalkozókkal és kell műszaki ellenőrt is fogadni. Ha generálkivitelezőt találunk, akkor a felelős műszaki vezető kérdése is meg van oldva, hiszen egy generálkivitelezőknek általában van ilyen munkatársa. Ha külön-külön szerződünk a vállalkozókkal, akkor valószínűleg FMV-t is kell fogadni.

És ami a legnagyobb kérdés: találunk-e vajon ilyen vállalkozó(ka)t, aki(k)nek kvázi csak az lenne a feladatuk, hogy ellenőrizzék a munkát és vezessék az e-naplót?

Források: Építem a házam blog , epitkezes.info.hu, epitesijog.hu