A terasz bontása

Mivel a teraszt is bontani kell, ezért most megint egy látványosabb munkával haladtam előre a telekátalakítás Mount Everestjén, úgy nagyjából 2000  méteren . Mivel eddig úgy terveztük, hogy hozzá sem nyúlunk, ezért mindent oda tettem, ami kikerült a házból, így ott kuporogtak a sarokban a tetőről leszedett palakupacok, a kibontott nyílászárók, az innen-onnan előkerült vasdarabok, az olajkályha, stb. Így először ezeket kellett elpakolni az útból. A másik nagyobb probléma, hogy a terasz alatti félszuterénben tároltunk rengeteg mindent. Pont emiatt szereztük be a kis kerti tárolót, így át kellett oda cipelni szinte az összes kacatot. Szinte, mivel akadt pár cucc amit sehogyan sem tudtam beszuszakolni a kis házba, de szerencsére a nagy részét sikerült.

20221107_095446.jpg

Munka előtt

Ó kéj, ó mámor! Mivel van áram, ezért felhagytam a korábbi Wacker BH55 robbanómotoros géppel és megpróbálkoztam egy elektromos Hilti TE 2000-AVR-rel. És micsoda különbség, mindenképpen megérte váltani. 

20221107_095456.jpg

A munkatársam

A kevéske tapasztalatom alapján a Hilti jó sok előnnyel rendelkezik a Wackerhez képest:

  • Könnyebb és kisebb a gép
  • Olcsóbb a bérlése (legalábbis ott ahol én béreltem)
  • Olcsóbb az üzemelése. Tény, hogy nem néztem mennyi áramot fogyasztottam el,de mivel 2000 W-os a gép ha mondjuk 6 órát volt bekapcsolva, akkor az olyan 12 kWh lehetett ami mondjuk 100 forinttal számolva 1200 Ft, míg a Wackerhez kellett vagy 3-4 liter benzin, ami piaci árral számolva olyan 2100-2800 Ft
  • Csak egy gombnyomás és indul, nem kell berántani.
  • Erősebb
  • Halkabb is valamivel

Van azért pár hátránya is:

  • Ha nincs áram akkor nincs munka, legfeljebb simogatni lehet, vagy súlyzózni vele
  • Hosszabbító is kell
  • Nem lehet vele szögben vésni. Míg a Wackerral simán bontottam akár 45 fokos dőléssel is addig a Hilti már pár fokos függőlegestől való eltérésnél sem akarta az igazat

A terasz szépen eltűnt a Hilti erőszakos követeléseinek következményeként. Szerencsére a födém nem volt vastag, úgy nagyjából 10 cm lehetett. A födémet a kamra felett 8-as vasakkal erősítették meg, azonban ahol nem volt alatta üreg, ott a betonba drótfonatot toltak, a bontókalapács jó sokszor bele is akadt, átkozódtam ilyenkor rendesen. De végül sikerült teljesen felszedni a 18 nm-t. A végén még arra is maradt időm, hogy a korlátot is szétvagdaljam. Úgy néztem ki majdnem, mint egy élmunkás,  véstem, bontottam, flexeltem, már csak a félmeztelenség hiányzott, a markáns szögletes áll, meg a szúrós tekintet.

20221107_151554.jpg

Lerombolva

A régi házhoz úgy a 80-as években építették hozzá a teraszt. Akkoriban a ház előtt egy ciszterna kapott helyett, viszont a terasz építésekor teljesen lebetonozták, és arra kerültek a járólapok. Most kibányásztam a víztározót. Nem tudom miért, de azt hittem tele lesz emberi csontokkal, vagy falevelekkel, régi VHS pornókazettákkal, a Riemann-sejtés bizonyításával. De nem volt benne semmi, teljesen üresen és tisztán találtam meg. Nagyjából 120 cm x 100 cm x 120 cm-es lehet a mérete, úgyhogy simán elfér benne 1000 liter víz. Jó lenne valahogy hasznosítani víztározásra, bár egy kicsit gondolkozni kell rajta, hogy legyen megoldva, hiszen az új terasz a régi helyére kerül majd.

20221107_151602.jpg

A kis rejtett ciszterna