Van áram

Hát ez is eljött, az első nagyobb fejlesztési csomag! Végre bekötötték az áramot, most már van elektromosság a dugaljakban, lehet használni például habverőt :) A folyamat így visszanézve elég lassan zajlott, de összegzem mi is történt (előző posztok alapján):

  • Tavaly júniusban kerestünk meg egy villanyszerelőt, hogy kellene nekünk valami olyan megoldás, hogy a ház bontása után is legyen áram a telken. A helyszíni felmérés során először új oszlop merült fel, ami nem igazán volt számunkra szimpatikus, hiszen már kinéztük a földkábeles megoldást. De mikor látta, hogy az utcai oszlop egyáltalán nincs messze, így a földkábelre esett a választás. Elmondta a munkafolyamatot, mi hogyan, mikor fog történni. Már akkor felhívta a figyelmemet arra, hogy az ELMÜ (akkor még az volt) nem sieti el a földkábel telepítést, ő szeptemberben tud majd jönni elvégezni a szerelést. (helyszíni szemle volt 10000 Ft).
  • A bontást nem mertem addig elkezdeni, amíg a ház be volt kötve a hálózatba. Az ELMÜ-nél előbb meg kellett szüntetni az előző szerződést és beadtuk a kérvényt, hogy kössék ki a házat, de ez a tulajdonosváltás miatt sajnos eléggé sokat csúszott és pont azon a napon szerelték le a villanyórát és vágták le a házat a hálózatról, amikor a villanyszerelő jött telepíteni a dobozt. Magyarán egész nyáron nem tudtam bontani semmit. Miután a lemondási szerződés el lett fogadva az ELMÜ részéről, azonnal be lett adva a kérvény egy új, földkábeles bekötési pontra. Nagyon nagy segítséget jelentett, hogy a villanyszerelő vállalta a papírmunkák végzését is, ami benne volt az árban. Csak egy meghatalmazást kellett kitölteni a részére, mert anélkül nem tudott volna intézni semmit.
  • A villanyszerelő szerzett megfelelő szabvány mérőszekrényt, majd szeptemberben kijött és letelepítette a kerítés mellé . Egy fél napos meló volt, mellé csinált még egy kiállást, amelyen 4 dugalj kapott helyet. (összesen 510000 Ft-ot fizettünk érte, nagyjából fele volt a szekrény és a szerelvények, fele a munkadíj, állítólag)
  • Novemberben jött fel az elektromos szolgáltatótól egy mérnök, aki lemérte a földkábelhez szükséges adatokat, mekkora távolságra kell vinni a kábelt, fotókat készített, (15 méteres távolságig a földkábel fektetése ingyenes, ebbe benne van az árok kiásása is és minden más, itt 6 méterről volt szó)
  • Június közepén hívtak fel, hogy kiásnák az árkot a kábelnek, (ingyenes)
  • Június végén pedig kijöttek a szerelők és nagyjából másfél óra alatt be is fejezték (ingyenes)

Mindent egybevetve, nem volt igazán stresszes a dolog, igaz nem siettünk sehová. Be is néztünk pár dolgot, ilyennek számít az, amikor a novemberi felmérésnél elfelejtettünk visszaküldeni egy papírt, amit a mérnök adott és amit két hónapos késéssel küldtünk vissza. Szerencsére nem lett következménye, a papír arról szólt, hogy elfogadjuk a 0 Ft.-os földkábel telepítési költséget. Lehet, ha ez összeggel jár, akkor nem lett volna ilyen egyszerű. Szóval az egész nagyjából egy évig tartott és félmillióba került

20220630_180849_copy_1651x1238.jpg

A terep a bekötés után

20220630_180909_copy_1238x1651.jpg

Az oszlopról lejövő vezeték

20220630_102516_copy_1651x1238.jpg

Ég a piros, van áram!

Más.Sajnos nem járunk fel elég gyakran, a növények ismét csoffadtan vártak. Hiába vannak árnyékban a fák alatt, ha a talaj felső rétege teljesen száraz. Jól belocsoltam őket, hordtam rájuk vagy 10 cm vastag avartakarót, de úgy néz ki nem ússzuk meg locsolás nélkül, és nagyon szimpatizálunk egy csepegtetős öntöző rendszerrel. Levágtam még pár alacsonyabban lévő gyertyán ágat, egy ici-picivel szellősebb és világosabb lett a tér.